
Je zou denken dat alleen opgesloten zitten met je wederhelft stellen dichter bij elkaar zou brengen. Integendeel! Het lijkt erop dat opsluiting virtuele ontrouw juist aanmoedigt.
Een van de verrassende gevolgen van de opsluiting van het Coronavirus: online ontrouw! Het covid19 is zeker schadelijk op vele manieren, vooral voor koppels. Dat zegt de buitenechtelijke datingsite Gleeden, die een sterke toename van het verkeer laat zien. Een toename die vooral koppels treft die aan elkaar gebonden zijn. Zou de pandemie het ongeluk van bepaalde koppels kunnen onthullen? Moeten we meer scheidingen verwachten zodra de opsluiting eindigt? Of is het gewoon een fantasie, om in deze periode “bezig te blijven”? Maar vooral… is het verkeerd?
Singles en koppels, dezelfde strijd
Of je nu alleen bent of met iemand anders, het vinden van een booty call of je geliefde terwijl je thuis opgesloten zit is een onmogelijke missie. Het is ook niet altijd vanzelfsprekend om goed met je partner overweg te kunnen als je oog in oog met de ander opgesloten zit, zelfs als je denkt dat hij of zij de liefde van je leven is.
Dus voor één keer is geen van beide posities benijdenswaardig. Vooral niet als je een relatie hebt en de ander online aan het rotzooien is. Daar zijn een aantal redenen voor: spanning, gemis, vervreemding (als je een relatie hebt maar om verschillende redenen uit elkaar gaat), … Dit kan allemaal leiden tot een verlangen om ergens anders te zoeken, of een nieuwe manier om een beetje liefde te vinden. En daarom wenden sommige mensen zich tot datingapps.
Ontrouw in cijfers
37% van de Franse vrouwen is wel eens vreemdgegaan. Dit is het resultaat vaneen onderzoek van Ifop voor Gleeden naar ontrouw van vrouwen. Beetje bij beetje vervaagt het morele taboe dat over ontrouw van vrouwen hangt – veel meer dan dat van mannen. Daardoor is dit cijfer sinds 2016 met 4 punten gestegen. Van hun kant geeft 45% van de Franse mannen toe al ergens anders heen te zijn gegaan.
Sommige studies schatten dat ontrouw :
- 30 tot 40% van de mannen relaties heeft gehad buiten de koppels om.
- 15 tot 25% van de vrouwen.
Maar opiniepeilingen in populaire tijdschriften en andere onderzoeken op gespecialiseerde websites geven hogere schattingen: ongeveer 50% van de getrouwde mensen zou ontrouw zijn.
Volgens het onderzoek van Gérard Leleu zijn de drie belangrijkste oorzaken van ontrouw:
- Onmogelijk huwelijksleven (ongeveer 40% van de gevallen).
- Gevoel van gebrek aan aandacht of tederheid (ongeveer 35% van de gevallen).
- Ronduit verlies van verlangen naar de partner (ongeveer 25% van de gevallen).
De Fransen zijn de kampioenen van ontrouw! In 2019 zegt meer dan een op de drie Fransen (35%) dat ze ontrouw zouden zijn als ze zeker wisten dat niemand er ooit achter zou komen. En de grootste kampioenen van degenen die ervan dromen ontrouw te zijn, zijn mannen! (We gaan toch niet “nog niet?!” zeggen?). Wees gerust (of nog niet, trouwens), ook vrouwen beginnen na te denken over vreemdgaan met iemand anders dan hun ambtenaar. Meer dan een kwart van hen (27%) zou ontrouw kunnen zijn, vergeleken met… slechts 16% van de Britse vrouwen, 17% van de Belgische vrouwen, 22% van de Duitse vrouwen en 20% van de Spaanse vrouwen… Geen troost voor Italië deze keer (19%).
40: de gemiddelde leeftijd voor virtuele ontrouw
Het lijkt erop dat de overgang naar 40 een moeilijke tijd is voor veertigers: ze moeten zichzelf geruststellen, zichzelf dingen bewijzen, hun leven wat pittiger maken, opnieuw beginnen, enz. Terwijl sommige datingapplicaties en -sites hun statistieken hebben zien kelderen, zoals die op basis van geolocatie of senior dating, profiteren anderen, zoals Gleeden, vrolijk van deze beperking. Lang leve de virtueleontrouw!
De buitenechtelijke datingsite registreerde in maart namelijk een toename van het verkeer van meer dan 270% ten opzichte van dezelfde maand in 2019. Bovendien stijgt het aantal nieuwe gebruikers met meer dan 170% sinds het begin van de inperking (d.w.z. 17 maart), volgens een persbericht van het platform op 25 maart.
Wat nog beangstigender is, is de verandering in gebruikersgedrag sinds het coronavirus iedereen thuis hield. De site wijst er in het bijzonder op dat zijn gebruikers langer uitwisselen met hun “sleutels” (gemiddeld 2u30 tegenover 1u vroeger); ze zijn ook actiever op het platform, werken hun profielen vaker bij en vooral, dat discretie het parool is bij velen van hen. Ja, je moet bezig blijven!
Is het mogelijk om een cuckold te zijn door opsluiting?
Met smartphones is het veel gemakkelijker om discreet verbinding te maken met het platform en je over te geven aan virtuele ontrouw. Gleeden benadrukt dit gebruik ook, omdat 9 van de 10 verbindingen worden gemaakt via mobiele telefoons. Sterker nog, zelfs als het gemakkelijker is om discreet te zijn met een mobiele telefoon, biedt de applicatie nog steeds een “discrete” modus, die door ten minste 79% van de gebruikers wordt gebruikt, die de mogelijkheid biedt om een interface te hebben die lijkt op Facebook of Twitter, perfect om de persoon te misleiden die van een afstand een blik werpt. En voor degenen die nog heimelijker willen schakelen als de ander iets te dichtbij komt, is het mogelijk om de optie “nooduitgang” te kiezen, favoriet bij 76% van de gebruikers, waarmee je de applicatie kunt verlaten door met je telefoon te schudden. Je hoeft niets te zien of te horen.
Is het dan echt ontrouw?
Is het echt vreemdgaan? Laten we er even over nadenken. Gezien het feit dat niet-essentiële uitstapjes verboden zijn, is chatten niet gewoon een andere manier van plezier maken, praten met iemand anders dan je vrienden op een videochat en je partner, tegen wie je weinig te zeggen hebt na 15 dagen in elkaars ogen te hebben gestaard? Als je weet dat je niet verder kunt gaan dan een fysieke ontmoeting, is het dan niet gewoon de vervulling van een fantasie? Of een verlangen om te verleiden, terwijl je heel goed weet dat het niet verder zal gaan dan flirten op het scherm? Dat is aan elk koppel om te beoordelen, op basis van de grenzen die ze zichzelf hebben gesteld.
Voor Marjorie Cambier, seksuoloog en klinisch psycholoog
“Fantasie heeft een intrinsieke vrijheid die we niet vinden in de echte wereld; het opent het veld van mogelijkheden en kan extreem rijk zijn, zolang we onszelf toestemming geven om te fantaseren.” Bijna alles is mogelijk als het gaat om het betreden van het rijk van de fantasie. En toch kan fantasie voor sommigen van ons soms beschamend en schuldverhogend overkomen. Voor de expert is het echter “inherent aan het seksuele leven zelf”
Maar fantaseren over een ander leidt onherroepelijk tot een gevoel van ontrouw, of dat nu vluchtig is of dieper in jezelf geworteld. “We hebben de neiging om te denken dat fantaseren vreemdgaan is, of dat het betekent dat er iets mis is met onze partner, dat we niet meer van hem of haar houden. Maar de correlatie tussen fantasie en het echte leven is niet zo duidelijk. Er is een vrijheid in fantasie die je in de werkelijkheid niet vindt. Dus we kunnen ons in veel dingen uitleven zonder dat het invloed heeft op onze relatie met onze partner,” legt de seksuoloog uit.
Hoe dan ook, virtuele ontrouw heeft nog een lange weg te gaan.