Mature

12 regels voor het daten met een collega

Nu we steeds langer werken, is één ding onvermijdelijk: we brengen meer tijd door op kantoor. Dan is het moeilijk om een sociaal leven te hebben. Maar voor sommigen van ons is dat niet altijd een belemmering om iemand te ontmoeten. Hier zijn 12 regels die je moet volgen om met een collega uit te gaan en blunders te voorkomen…

12-regles-a-connaitre-pour-sortir-avec-une-collegue-stagiaire

Sommige onderzoeken suggereren zelfs dat werk de op twee na meest voorkomende manier is om iemand verliefd te ontmoeten. Ze wijzen er zelfs op dat minstens een kwart van de werkende professionals toegeeft in het verleden wel eens met een collega te zijn uitgeweest. Verrassend!

Het is echter een lastige zaak, en er zijn een paar regels die je moet volgen als je de stemming op kantoor niet wilt bederven als het misgaat of gewoon tot een einde komt. Hier zijn 12 regels voor het daten met een collega.

1 – Ken de basisregels

De eerste regel die je moet volgen als je wilt daten met iemand op het werk is om uit te zoeken of dat echt kan. Sommige bedrijven verbieden dit soort relaties op kantoor, terwijl andere bedrijven afspraakjes tussen directe collega’s verbieden, zoals meerderen en minderen (en hun teamgenoten). Raadpleeg je bedrijfshandboek over dit onderwerp. Als het niet duidelijk is, vraag het dan rechtstreeks aan je personeelsafdeling (denk eraan: daar zijn ze ook voor.) Als je niet oppast, kan flirten je in grote problemen brengen of zelfs worden beschouwd als seksuele intimidatie.

Soms is het zelfs een goed idee om erover te praten: het bekendmaken van de relatie en het volgen van de regels kan jou en/of je partner mogelijk beschermen tegen problemen in verband met seksuele intimidatie. Je weet maar nooit…

2 – Wees redelijk

Als er geen belemmeringen zijn, is het eerste wat je moet doen de “status” van je partner bepalen, niet alleen op het werk maar ook in zijn of haar privéleven. Hoewel een ring om de vinger een voor de hand liggende indicator is, kunnen foto’s op iemands bureau of werkplek ook een belangrijke aanwijzing zijn voor iemands leven. Idem dito als je de persoon volgt op sociale netwerken, dan zou je genoeg aanwijzingen moeten vinden. Als je dat niet doet, moet je terughoudend zijn.

12-regles-a-connaitre-pour-sortir-avec-une-collegue-etre-raisonnable

Tijdens deze eerste stappen moet je ook proberen haar aandacht te krijgen.

3 – Ga eerst de “vriendenzone” binnen

Vraag je collega’s niet naar hun burgerlijke staat – je zou sommigen van hen in verlegenheid kunnen brengen. Dit is over het algemeen ongepast gedrag. Begin door gewoon met de persoon te praten terwijl je wacht op koffie, wanneer je elkaar passeert in de gangen of aan het begin van vergaderingen.

Ga dan een stapje verder met het gesprek door te vragen welke films de persoon onlangs heeft gezien, hoe lang hij erover doet om op kantoor te komen, enz enz… Kleine, onschuldige dingen die je iets vertellen over hun persoonlijke status. Bouw voort op deze ontluikende vriendschap: als het iemand op het werk is, moet je eerst op afstand beginnen voordat de relatie romantisch wordt.

4 – Ga niet uit met de stagiair als je een leidinggevende bent. En omgekeerd.

Je veiligste keuze voor een partner is een collega – iemand op je eigen organisatieniveau. En hoewel het daten met iemand boven je op de bedrijfsladder vaak tegen de regels is, is het voor herhaling vatbaar: ga niet uit met de baas. Werknemers die daten met hun superieuren binnen de organisatie krijgen de meest negatieve reacties van collega’s. Ze hebben meer kans om verraden te worden. Ze lopen meer kans om door hen verraden te worden en om het mikpunt van roddels te worden.

5 – Definieer “single”

Is het gek omdat de persoon van je dromen je heeft verteld dat hij of zij single is? Niet zo snel: je moet begrijpen wat dat betekent. Ze kunnen single zijn maar niet gescheiden; misschien zijn ze gescheiden maar delen ze die informatie niet met jou? Misschien vind je dat wel goed. Maar hier gaat het om: het is belangrijk om de situatie van de ander volledig te begrijpen om blunders te voorkomen die later gevolgen kunnen hebben voor je professionele leven.

12-regles-a-connaitre-pour-sortir-avec-une-collegue-statut-celibat

6 – Denk na over de nadelen, want die kunnen talrijk zijn

Geef jezelf de tijd om serieus na te denken of het gaat werken voordat je een stap zet. Dit extra psychische werk is een verzekering: in een ideale wereld gaat alles goed, maar zelfs als dat zo is, moet je deze persoon elke dag zien en professioneel handelen. Elk gedrag dat je moet aannemen moet uiteindelijk gemotiveerd zijn. Je kunt niet zomaar weglopen en deze persoon nooit meer zien. Denk dus verder dan het onmiddellijke plezier, want daten met een collega kan je werksfeer veranderen, ten goede… of ten kwade!

7 – Beproef je geluk tijdens de lunch

Klaar om je geluk te beproeven? Kies dan voor lunchtijd. Plan het voor de volgende dag of een paar dagen later en doe het in een sit-down restaurant (niet tussen twee broodjes bij de bakker, nee nee). Op die manier voelt het als een afspraakje zonder te intens te zijn.

Tijdens een goede lunch kun je bespreken wat je lekker vindt en ontdekken wat jullie gemeenschappelijke smaken zijn en kun je je volgende vrije momenten herhalen. Een drankje daarentegen kan je in een kwetsbare situatie brengen waarin de relatie zich… nou ja… te snel zou kunnen ontwikkelen. Drink dus niet te veel. Trouwens, iedereen die te veel drinkt, vooral op een eerste afspraakje, is niet aantrekkelijk.

8 – Wees terughoudend

Je te snel engageren – fysiek en emotioneel – kan een route zijn naar een rommelige relatiebreuk. Dus, net zoals je de relatie niet moet beginnen door naar de slaapkamer te gaan, moet je ook niet op de zaken vooruit lopen door samen je pensioen te plannen. Als jullie allebei bereid zijn om de mogelijkheid van een relatie te onderzoeken, denk dan in slow motion. Daten met een collega is iets om over na te denken!

12-regles-a-connaitre-pour-sortir-avec-une-collegue-couple-bureau

9 – Heb een script

Afhankelijk van de datingregels van je bedrijf kan het al dan niet geheimhouden van je relatie verschillen. Maar als je het niet in het openbaar hoeft te zeggen, kan het een goed idee zijn om de dingen een maand of zo geheim te houden. Gewoon voor de zekerheid.

Je kunt er op deze manier met je partner over praten: “Ik voel dat er potentie is tussen ons en ik wil dit onderzoeken, maar kunnen we het voorlopig tussen ons tweeën houden zodat we weten waar het naartoe gaat?”.

Je liefdesleven laten verworden tot een kantoorbaan is immers voor niemand goed. Als je eenmaal toegewijd bent, praat er dan over als je wilt.

10 – Houd de relatie buiten kantoor

Herhaal na mij: flirt alleen buiten kantoor – punt. En ja, dat betekent dat je op je best moet zijn tijdens normale werkuren, groepslunches en koffiepauzes. Laat niemand zich ongemakkelijk voelen over je privéleven.

11 – Pas op voor je collega’s

Je bent misschien de enige die in de wolken is als hij over je nieuwe romance praat. Zelfs als je denkt dat je collega’s zich niet schamen, kan dat wel zo zijn. Wees erop voorbereid dat ze minder open en eerlijk tegen je zijn, je minder vertrouwen en misschien denken dat je geïnteresseerd bent in je relatie om hogerop te komen.

Leid hun emoties af door nooit vriendjespolitiek te tonen tegenover je partner en ook geen vriendjespolitiek van hem of haar te accepteren. De perceptie van oneerlijkheid leidt tot verraad door collega’s en andere negatieve reacties. Daarom kan het vermijden van de schijn van voorkeursbehandeling veel problemen voorkomen. Ja, daten met een collega is geen pretje.

12-regles-a-connaitre-pour-sortir-avec-une-collegue-ragots-bureau

12 – Wees een goede collega

Nu jullie een item zijn, is er nog een groot probleem: houd je romantische ruzies en drama buiten de werkvloer. Uit onderzoek blijkt dat een van de meest voorkomende klachten van werknemers over uitgaande collega’s is dat ruzies overslaan naar het kantoor en het werk verstoren. Laat je problemen dus voor de deur en houd het professioneel!

Nu je alle tips hebt om blunders te voorkomen, denk twee keer na voordat je met een collega uitgaat! Zelfs als ze eruitziet als Monica Bellucci, onze Italiaanse milf die je “mama mia!” zou laten roepen

Over auteur

Pamela Dupont

Terwijl ze over relaties en seksualiteit schreef, vond Pamela Dupont haar passie: het creëren van boeiende artikelen die menselijke emoties onderzoeken. Elk project is voor haar een avontuur vol verlangen, liefde en passie. Met haar artikelen probeert ze haar lezers te raken door hen nieuwe en verrijkende perspectieven op hun eigen emoties en ervaringen te bieden.

Misschien vind je deze andere artikelen ook leuk: