
Vergis je niet: uit elkaar gaan is een hel. Het maakt niet uit of je aan het daten was met je liefje van de middelbare school of met een meisje dat je zes weken geleden op Tinder hebt ontmoet, haar vertellen dat het uit is is zo’n pijnlijke ervaring voor alle betrokkenen dat het makkelijk te zien is waarom Ghosting in de eerste plaats is uitgevonden.
Maar hoe emotioneel gesprekken over uit elkaar gaan ook zijn, ze kunnen nog erger worden. Er zijn bepaalde dingen die je kunt zeggen die bijna gegarandeerd spanningen doen oplaaien, een negatieve reactie uitlokken en uiteindelijk je laatste hart-tot-hart gesprek nog erger maken voor jullie allebei, ongeacht wie het met wie uitmaakt. Daarom hebben we al deze vermijdbare zinnen hier verzameld met de hulp van relatie-experts. Lees verder en veel succes! En onthoud: als je denkt dat jullie relatie heeft wat nodig is om verder te gaan, lees dan zeker Geheimen van de Beste Relaties om het zeker te weten.
1 – “We moeten praten…”
Het beroemde afscheidsgesprek voeren is een van de lastigste onderdelen van de daad. Dr. Nikki Goldstein, seksuologe en relatiespecialist, begint met openingswoorden als “Luister, we moeten praten” of “Je bent een geweldige meid, maar…”.
Deze zinnen laten een paniekalarm afgaan in het hoofd van je vriendin en zetten haar meteen in de verdediging. “Ik zou voorstellen om het gesprek algemeen te beginnen, zoals je dat op elke andere dag zou doen,” zegt Goldstein. “Zeg dan voorzichtig dat er iets is waar je met haar over wilt praten.”
Goldstein voegt eraan toe dat als het onmogelijk is om iemand te vertellen dat je het abrupt wilt uitmaken, het belangrijk is om te proberen zo respectvol mogelijk te zijn. En als je daarentegen net een nieuwe relatie begint, mis dan niet de 10 meest sexy dingen om te zeggen op een eerste afspraakje.
2 – “Je bent niet de enige.”
Met dit soort zinnen lok je meteen een sterke reactie uit. Je moet altijd kiezen voor voornaamwoorden om verwijten te voorkomen en je in te leven in je partner.
Bijvoorbeeld: “Het werkt niet meer voor mij” is een heel redelijke uitspraak. Volg de reden waarom je deze beslissing hebt genomen, idealiter gericht op jou en niet op haar. Voor meer geweldig relatieadvies zijn hier 5 manieren om te weten of zij “de ware” is.
3 – “Ik voel me niet meer tot je aangetrokken”
Hoewel eerlijkheid belangrijk is, heeft het weinig zin om te zeggen dat je je bijvoorbeeld niet meer aangetrokken voelt tot je ex.
Hij legt uit dat aantrekkingskracht niet alleen fysiek is en van veel verschillende variabelen afhangt. In een langdurige relatie is het verlies van aantrekkingskracht meestal gekoppeld aan een emotionele breuk die zich na verloop van tijd heeft ontwikkeld. Het is dus heel nuttig om deze aspecten van de relatie te herkennen, te begrijpen en te bespreken. Als je een kortere relatie beëindigt, is het zowel oprecht als vriendelijk om te zeggen dat je een gebrek aan aantrekkingskracht voelt.
4 – “Het ligt niet aan jou. Het ligt aan mij.”
Hoe waar dit ook mag klinken, zeg nooit zo’n cliché. Het doet geen goed om te horen “het ligt niet aan jou, het ligt aan mij” of “je bent perfect, de wereld mag blij zijn dat ze jou heeft”. Deze uitspraken zorgen ervoor dat mensen zich gekwetst en verward voelen en zich uiteindelijk vaag voelen. Uiteindelijk willen ze niets meer zeggen.
Elke relatie is uniek, dus wees niet bang om het probleem uit te leggen. Op die manier hoeft je ex zich niet af te vragen wat ze beter had kunnen doen, of de dingen nog gered hadden kunnen worden.
5 – “Je bent te bazig…”
Laten we niet kleinzielig doen. Uit elkaar gaan is nooit gemakkelijk, dus je hoeft het niet erger te maken. Probeer uitspraken en opmerkingen te vermijden die beledigend of vernederend over kunnen komen. Vermijd alles wat gericht is tegen zijn uiterlijk of persoonlijkheid als reden om het uit te maken. Er is altijd een aangenamere manier om de boodschap over te brengen die je probeert over te brengen. Als je bijvoorbeeld vindt dat ze een dominante persoonlijkheid heeft, zeg dan iets als “Ik denk niet dat onze persoonlijkheden goed bij elkaar passen”, in plaats van “Je bent dominant en ik kan er niet meer tegen”.
6 – “Ik haat je.”
Het is heel gemakkelijk om het op de ander af te reageren als je gedumpt wordt. Maar daar krijg je later spijt van.
Het is ontegenzeggelijk pijnlijk als iemand om wie je geeft de eenzijdige beslissing neemt om je leven te verlaten. De onmiddellijke schok van verlating kan signalen naar je zenuwstelsel sturen die lijken op die van een fysieke bedreiging, wat resulteert in een vecht-of-vluchtreactie en een verminderd vermogen om je emoties te reguleren. En in deze toestand kun je allerlei betreurenswaardige dingen zeggen, schreeuwen of gooien.
Als je merkt dat je emoties doorslaggevend zijn, neem dan de tijd, concentreer je op je ademhaling en neem de tijd om te reageren.
7 – “Ik ben gewoon niet klaar voor zoiets ernstigs.”
Deze uitspraak is onoprecht en je partner zal zeker de twee ontbrekende woorden aan het einde horen (“Ik ben gewoon niet klaar voor zoiets serieus met jou “)
In plaats van dit te zeggen, vertel je je toekomstige ex iets specifiekers waar je je op moet richten. Benadruk ook hoe jij je niet in staat voelt om aan haar behoeften te voldoen. Help haar om eerlijk tegen zichzelf te zijn en te erkennen dat de dingen vanuit haar gezichtspunt waarschijnlijk ook niet perfect zijn. Ze zal zich misschien nog steeds verpletterd en afgewezen voelen, maar dit zal haar helpen begrijpen dat zij ook iets verdient dat meer voldoening geeft.
8 – “Ik wil je geen pijn doen.”
Als je een relatie beëindigt, is de kans heel groot dat je de andere partij pijn gaat doen. Ga uit van de emoties die je voelt. Niet alleen dat, maar geef ook toe dat wat je doet negatieve gevoelens voor de ander zal veroorzaken. Laat de ander praten en luister naar wat ze te zeggen heeft en hoe ze zich voelt. Als ze verdrietig is, stel haar dan gerust en vertel haar dat ook al is het niet gelukt, ze een mooie toekomst voor zich heeft.
9 – “Misschien komen we er in de toekomst wel uit.”
Ja, soms komen stelletjes weer bij elkaar, maar het is zeker niet de norm. Hoewel het verleidelijk kan zijn, wil je voorkomen dat je de ander achterlaat met een gevoel van valse hoop. Vaak doen mensen dit om de gevoelens te beschermen van degene met wie ze het uitmaken, maar als je echt zeker weet dat je niet meer samen wilt zijn, stuur dan geen gemengde boodschappen. Dat is gewoon wreed.
10 – “Ik hoop dat we vrienden kunnen blijven.”
Uit elkaar gaan is zeker niet het juiste moment om dit onderwerp aan te snijden. Het hangt af van de situatie. Maar om echt over een ex heen te komen, is een vriendschap met haar misschien niet de beste optie. Je kunt de communicatielijnen open houden in de weken na de breuk. Maar je moet zeker niet vaak praten.
Als je het gevoel hebt dat je af en toe een kop koffie nodig hebt of een praatje aan de telefoon, dan is dat prima, maar het moet maar af en toe zijn, en snel en ongedwongen.